Jakie są sposoby parzenia kawy i co je wyróżnia?

2022-11-30
Jakie są sposoby parzenia kawy i co je wyróżnia?

Jak przygotować filiżankę aromatycznej małej czarnej, która od razu stawia na nogi i rozpieszcza zmysły? Istnieje wiele różnych sposobów parzenia kawy. Sprawdź, czym wyróżniają się poszczególne z nich.

Jakie możemy wyróżnić sposoby parzenia kawy?

Parzenie kawy w kawiarce, czy alternatywne sposoby parzenia kawy to coraz częściej wybierane opcje. Szczególnie przez osoby, które chcą delektować się niezwykłym smakiem i aromatem kawy, a nie wypić ją na szybko.

Jakie można wyróżnić sposoby oraz do parzenia kawy można wyróżnić?

  • Tygielek, tzw. dżezwa – przygotowuje się ją za pomocą specjalnej metody, która jak sama nazwa mówi, pochodzi z Turcji (ale także innych krajów Bliskiego Wschodu). Przygotowywana w specjalnym miedzianym tygielku o wąskiej szyjce, umieszczonym na rozgrzanym piasku, a w zaciszu domowym nad palnikiem kuchenki. Kawa parzona po turecku wyróżnia się tym, że jest gęsta, ciemna i ma wyrazisty smak (z nutą słodyczy). Sposoby parzenia kawy po turecku są znane na całym świecie również ze względu na to, że tak przygotowany napój ma dużą zawartość kofeiny i szybko stawia na nogi.
  • Ekspres kolbowy (manualny) – jest to tradycyjne urządzenie, które służy do przygotowywania kawy pod ciśnieniem. Dzięki temu esencjonalne espresso ma wyjątkowy smak i aromat, a także kremową piankę.
  • Ekspres automatyczny – pochodna dawniej powszechnych ekspresów kolbowych, która pozwala na automatyczne zmielenie kawy, dostosowanie intensywności napoju oraz spienienie mleka do Latte bądź Cappuccino. Cieszy się on rosnącą popularnością ze względu na wygodę i czystość użytkowania.
  • Kawiarka – to tańsza alternatywa dla ekspresu kolbowego lub automatycznego. Pozwala w prosty sposób przygotować domowy napój na bazie ulubionej kawy mielonej lub kawy ziarnistej, jeśli masz możliwość zmielić ją po zakupie w młynku do kawy.
  • French Press – to proste urządzenie nazywane również „zaparzaczem”, które cieszy się dużą popularnością. Wynika to z tego, że ma prostą konstrukcję i jest łatwe w obsłudze, pozwala wydobyć smak i aromat kawy, a także jest wielofunkcyjne. French Press może być używany nie tylko do parzenia kawy, ale i herbaty liściastej, czy naparów ziołowych.
  • Dripper – jest dobrze znany miłośnikom alternatywnych metod parzenia kawy. Jest to jeden z najprostszych sposobów przygotowania aromatycznej małej czarnej. Mówiąc w skrócie, dripper w kształcie stożkowatej filiżanki służy do przelewowego parzenia kawy.

To tylko kilka najbardziej popularnych metod parzenia kawy. Kolejną kwestią jest wybór odpowiedniej kawy, bo przecież samo urządzenie nie wystarczy. Kawa aromatyzowana, stuprocentowa Arabika, mieszanka Arabiki z Robustą, a może kawa bezkofeinowa? a może kawa zielona ceniona za właściwości prozdrowotne?

Czym są stopnie wypalenia ziaren kawy i jakie to ma znaczenie?

Kawa 100% Arabica różni się nie tylko krajem pochodzenia. Na jej smak i aromat wpływa między innymi stopień wypalenia ziaren.

  • Palenie jasne – ziarna kawy są matowe, mają jasnobrązowy kolor i delikatny smak. Można określić go jako lekko kwaskowaty z nutami cytrusów. Kawa palona na jasno ma również więcej kofeiny.
  • Palenie średnie – ziarna kawy są ciemniejsze w porównaniu do tych, które zostały poddane paleniu jasnemu. Przy czym palenie na średnio ciemno pozwala wydobyć pikantne i czekoladowe nuty (smak takich ziaren określa się jako „cięższy”). Charakterystyczne jest również to, że kawa po wypaleniu na średnio ma mniej kofeiny.
  • Palenie ciemne – podczas tego procesu ziarna kawy poddawane są działaniu temperatury dochodzącej nawet do 240℃. To sprawia, że mają intensywny aromat i można wyczuć w nich nuty dymu oraz gorzkiej czekolady. Kawa palona na ciemno ma mniejszą zawartość kofeiny w porównaniu do innych stopni wypalenia ziaren.

Jak widać nie tylko wybór ziaren użytych do skomponowania konkretnego produktu, ale i stopień wypalenia ziaren jest bardzo ważny. Decyduje zarówno o smaku i aromacie, jak i zawartości kofeiny.

Co to jest kawiarka i jak jej używać?

Kawiarka to jeden z najpopularniejszych domowych sposobów parzenia kawy. Aby uzyskać z kawiarki idealny napój, postępuj zgodnie z poniższą prostą instrukcją:

  1. Wlej wodę do dolnego pojemnika.
  2. Do sitka, które znajduje się nad pojemnikiem wsyp kawę, nie ubijaj jej. Pojemnik na kawę mieloną powinien być pełny, a po wsypaniu kawy możesz przetrzeć jej powierzchnię tak, aby nie wystawała ponad brzegi sitka. .
  3. Skręć wszystkie części i postaw kawiarkę na kuchence.
  4. Kawa przedostanie się do górnej części kawiarki. Gdy będzie już gotowa, przelej ją do filiżanki.

To bardzo prosty sposób na zrobienie pysznej domowej kawy. Do kawiarki możesz wsypać również kawę bezkofeinową. Będzie dobrą alternatywą, jeśli nie możesz pić napojów z kofeiną. Nie martw się, że jej smak będzie gorszy. Idealną mieszanką do wejścia w świat kawy bezkofeinowej jest Lavazza Dek.

Co to jest zaparzacz do kawy i jak się nim posługiwać?

Równie popularny co kawiarka, jest French Press. Jego obsługa jest prosta – wsypujesz zmieloną kawę na dno, zalewasz ją niewielką ilością wody, po kilkunastu minutach dolewasz resztę wody i czekasz kilka minut. Na koniec wciskasz tłok, który oddziela fusy od kawy i gotowe!

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022
pixel