Kawa po hiszpańsku na zimno: Odkryj orzeźwiające napoje kawowe na gorące lato

Kawa - jeden z napojów, który jest uwielbiany przez większość ludzi - bez względu na styl życia, czy stosowaną na co dzień dietę. Oprócz swojej klasycznej twarzy, przejawiającej się jako gorący, aromatyczny napój, latem świetnie sprawdza się w hiszpańskim wariancie, czyli serwowana na zimno. Zobacz, co warto wiedzieć o tym uniwersalnym napoju, aby sprawdzała się nie tylko na pobudzenie, ale przede wszystkim jako napój na upalne dni.
Czym jest kawa po hiszpańsku i dlaczego jest doskonałym napojem na gorące lato?
Kawa nie jedno ma wcielenie, a jedno z nich nosi imię rodem ze słonecznej Hiszpanii. Czym właściwie jest kawa po hiszpańsku na zimno? To idealna na lato interpretacja tego popularnego napoju, która nieco różni się od włoskiego wariantu. Tradycja kawowa Hiszpanii obejmuje co prawda wiele analogicznych pozycji, jednak nierzadko widnieją one pod nieco innymi nazwami. Stawiające na nogi espresso znane jest pod nazwą café solo, klasyczna biała kawa z mlekiem to café con leche, ale niemałym zainteresowaniem cieszy się także doskonała na cieplejsze dni kawa mrożona, zwana w Hiszpanii café con hielo.
Wśród hiszpańskich napojów na bazie kawy znaleźć można również smakowite propozycje wzbogacone o mleczną piankę lub uzupełnione o skondensowane mleko. W kawiarniach zachęcających wspaniałym zapachem od samego rana napotkasz również propozycje słodzone miodem, a także takie, w których znajdzie się kilka kropli alkoholu typu brendy, co ciekawie wpływa na smak i sprawia, że napój staje się czymś w stylu deseru. Jedno jest pewne - Hiszpanie kochają kawę i nie wyobrażają sobie bez niej żadnego poranka!
Jakie przygotować składniki do kawy po hiszpańsku na zimno?
Przygotowanie kawy po hiszpańsku na zimno powinno obejmować zgromadzenie wszystkich niezbędnych do tego produktów. Do najważniejszych należą:
Espresso lub mocna kawa
Do przygotowania idealnej kawy niezbędne są wysokiej jakości ziarna kawy. Do wyboru są rozmaite odmiany ziaren, charakteryzujące się różnymi stopniami intensywności, czy kwasowości, które służą do przygotowania naparu. Wybrane kawy ziarniste najlepiej jest umieścić w ekspresie, gdzie pod wpływem gorącej wody i ciśnienia w okolicy 9 barów, powstaje napój, co przez wzgląd na sposób przygotowania, uzyskało nazwę espresso.
Mleko lub mleko roślinne
Aby nieco rozrzedzić intensywne espresso i stworzyć z niego dający możliwość delektowania się napój, świetnym pomysłem jest stosowanie mleka w klasycznej lub skondensowanej formie. Alternatywą dla osób stroniących od laktozy są napoje roślinne, wśród których można znaleźć: najbardziej zbliżone do krowiego - mleko sojowe, bogate w składniki odżywcze mleko migdałowe, a także idealne dla alergików mleko ryżowe, owsiane, kokosowe, a nawet wykonane z różnych odmian orzechów.
Syrop kawowy lub cukier
Tradycyjne przepisy na kawę po hiszpańsku obejmują również, dodanie słodziła, którym najczęściej jest tradycyjny lub brązowy cukier. Dość popularne jest jednak również stosowanie gęstych koncentratów takich jak syropy Monin, które są dodatkami nadającymi kawie zupełnie nowego smaku.
Lód
Aby przygotować orzeźwiające napoje kawowe, dobrze jest też mieć pod ręką nic innego niż… lód! Z jego pomocą da się ekspresowo zamienić gorący napar w chłodny deser, który z jednej strony będzie świetnie smakował, z drugiej natomiast pozwoli się ochłodzić podczas upału. Już kilka kostek dodanych do wysokiej szklanki pozwoli na to, aby poczuć ulgę, gdy na zewnątrz szaleją wysokie temperatury.
Jakie są tradycyjne przepisy na kawę po hiszpańsku na zimno?
Chcesz posmakować kawy w hiszpańskim wydaniu? Zobacz, jakie napoje kawowe na gorące lato będą najlepszym wyborem:
Klasyczne Café con Hielo - prosta i orzeźwiająca wersja
Coś na kształt tzw. kawy mrożonej - to pozostająca w pamięci już po pierwszym łyku kawa Bristot z kostkami lodu, podawanymi w osobnej szklance lub filiżance. Dzięki temu rozwiązaniu możliwe jest samodzielne dozowanie poszczególnych składników, z lodem, czy artykułem słodzącym na czele.
Horchata Latte - połączenie tradycyjnej horchaty z kawą
Wielu Hiszpanów nie wyobraża sobie bez niej poranka. Horchata Latte to najczęściej kawa mielona, ziarnista, rzadko rozpuszczalna, która jest podawana z naprawdę sporą ilością mleka, co wpływa na jasną barwę i prawdziwie orzeźwiający smak.
Café Bombón - słodka i kremowa kawa z karmelem
Wyborna kawa, która nie tylko jest napojem, ale i zdecydowanym smakołykiem, którym można delektować się o poranku lub pozostawić sobie jako dopełnienie do obiadu, gdyż Hiszpanie uwielbiają celebrować spożywane posiłki. A słodkie café Bombón, czyli aromatyczne espresso o iście kremowej konsystencji, którą zapewniają skondensowane mleko, czy dodany karmel, są do tego doskonałym powodem. Hiszpanie kochają bowiem nie tylko samą kawę, ale najróżniejsze akcesoria do kawy i pozwalające ją urozmaicić dodatki.
Mazagran - połączenie kawy, soku cytrynowego i lodu
Chociaż może wydawać się to nieco dziwnym zestawieniem, w Hiszpanii dość popularny jest pochodzący z Algierii i rozpowszechniony we Francji mazagran, który stanowi połączenie kawy ze skruszonym lodem, a także alkoholem typu koniak lub… sokiem z cytryny. Napój ten nie tylko ożywia, ale też orzeźwia, dlatego zyskał miano kawowej lemoniady, którą Hiszpanie chętnie piją podczas upalnych poranków.
Jeśli szukasz pomysłów na rozmaite kawowe eksperymenty lub chcesz poznać nieco Hiszpańskiej kultury z perspektywy kawowego smakosza, odwiedź sklep kawa365.pl i wybierz coś, co odmieni Twoje spojrzenie na świat kawy.