Mity o kawie

2020-01-16
Mity o kawie

Mity o kawie

 
Jedni nie wyobrażają sobie bez niej poranka, przez innych jest demonizowana. Kawa, bo o niej mowa to element naszej kultury i stylu życia wokół którego przez lata narosło wiele legend. Dziś rozprawimy się z najpopularniejszymi z nich.

Kawa uzależnia

Wrzucanie kawy do jednego worka z papierosami, czy alkoholem jest wysoce niesprawiedliwe. Jeżeli zdecydujemy się na odstawienie kawy, nie zauważymy typowych objawów odstawienia używek, czyli na przykład rozdrażnienia, czy problemów z koncentracją. Kawa, w rozsądnych ilościach, nie szkodzi, a nawet pomaga, a kofeina, ta sama, którą znajdziemy w kawie, jest w składzie leków przeciwbólowych, przeciwastmatycznych, czy przeciwmigrenowych. Najnowsze badania pokazują, że kawa zmniejsza też ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Kawa rozpuszczalna jest zdrowsza niż świeżo mielona

Kawa rozpuszczalna jest napojem przetworzonym. Zawiera nawet trzy razy więcej szczawianów, czyli substancji, które mogą powodować kamicę nerkową, do tego dochodzą barwniki i konserwanty. W zestawieniu ze świeżo mieloną kawą wypada zdecydowanie gorzej również jeżeli chodzi o aromat i smak.

Kawa działa odwadniająco

Trzy, a nawet cztery filiżanki kawy dziennie u większości osób nie powoduje zwiększonego oddawania moczu. Badania wykazały, że wypicie filiżanki kawy ma taki sam efekt moczopędny, jak wypicie podobnej ilości wody. Moczopędne działanie kawy u zdrowego człowieka zauważa się dopiero po spożyciu 575 mg kofeiny.

Kawa powoduje wrzody

Za wrzody odpowiada bakteria Helicobacter pylori, a nie picie kawy. Prawdą jednak jest to, że u osób cierpiących na wrzody, kawa pita na czczo jest niewskazana, bo potęguje nieprzyjemne dolegliwości.


Kawa jest tylko dla dorosłych

Kawa kulturowo uznawana jest za napój ludzi dorosłych. Tymczasem zarówno dzieci, jak i dorośli mają podobną zdolność metabolizowania kofeiny.


Kawę należy trzymać w lodówce

Trzymanie kawy w lodówce nie wpływa na jej świeżość, może natomiast powodować pochłanianie przez nią zapachów innych produktów znajdujących się w lodówce. Dodatkowo, szybka zmiana temperatury powoduje osadzanie się wilgoci na ziarnach co wpływa negatywnie na ich jakość. Jak więc najlepiej przechowywać kawę? Naszym zdaniem,  w oryginalnym opakowaniu przygotowanym przez producenta. Po jego rozszczelnieniu wystarczy zawinąć brzeg i zapiąć go klipsem. Dzięki temu kawa pozostaje świeża i jednocześnie nie jest narażona na szkodliwe działanie promieni słonecznych.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel