La Brasiliana - kawa ziarnista i akcesoria

( ilość produktów: 5 )

Historia palarnia kawy La Brasiliana

La Brasiliana to palarnia kawy, która od 1948 roku produkuje najwyższej jakości kawę w Ferrarze we Włoszech.
Wszystko zaczęło się w 19848 roku, kiedy to Carlo Govoni, dziadek obecnego właściciela otworzył małą kawiarnię w centrum miasta Ferrara. Wtedy uruchomił kupioną przed wojną maszynę do palenia kawy. Dzieci Carlo Govoni'ego: Nino, Tina, Corrado i Tino podjęli misję ojca i rozpoczęli palenie pierwszych mieszanek kawy. Zatrudniony niedługo potem boy hotelowy Ailu, młody Afroamerykanin, ubrany w czerwony strój ze złotymi guzikami, rozpoczął dostarczanie kawy Klientom zarówno w Ferrarze, jak i pobliskich prowincjach. Pewnego razu, podczas normalnego dnia pracy, Ailu został sportretowany przez lokalnego malarza i od tego momentu stał się symbolem firmy.
Z upływem lat firma się rozwijała. Zawsze jednak czerpała z tradycji. Obecnie zarządza nią trzecia generacja rodziny Govoni. Właściciele stopniowo adaptowali nowoczesne technologie i maszyny, mając na względzie rodzinne rzemiosło. Jakość mieszanek Brasiliana, świeżość produktów i oryginalne sposoby palenia dostosowane do różnych rodzajów kawy, są kluczowymi czynnikami, które pozwoliły firmie rozszerzyć dystrybucję produktów na całe północne i centralne Włochy oraz wprowadzić je na rynki zagraniczne. Dzięki doświadczeniu trzech pokoleń firma wybiera najlepsze surowce do produkcji wysokiej jakości profesjonalnych mieszanek. Produkcja kawy odbywa się w fabryce Ferrara, zaczynając od surowej kawy od certyfikowanych historycznych dostawców, gwarantujących niezmiennie najlepszą jakość surowca. Pracują tylko z cenną kawą z Ameryki Środkowej, Brazylii, Indii i Afryki, którą kupują u źródła Zdolność produkcyjna firmy wynosi 2000 ton kawy palonej rocznie.

      pixel