Kawa do ekspresu automatycznego
Ekspres automatyczny do kawy to wygodne w użyciu, funkcjonalne urządzenie, dzięki któremu przygotujesz swój ulubiony czarny napar w ciągu kilku minut. Sprzęt ten daje wiele możliwości przyrządzenia różnego rodzaju napojów: od delikatnego cappuccino, przez esencjonalne espresso, aż po wymagające latte macchiato. Wszechstronny model z wyższej półki przygotuje niemal każdy rodzaj kawy bez Twojego wysiłku.
Szeroki wybór kaw do ekspresu automatycznego
W ofercie sklepu Kawa365.pl czeka na Ciebie bogata gama doskonałej jakości kaw do ekspresów automatycznych od renomowanych producentów. Kawa Lavazza, Kimbo, Costa Coffee, Tchibo oraz innych marek to idealne rozpoczęcie każdego poranka. Wśród naszych propozycji znajdziesz kawy, z których przygotujesz pyszne espresso, cafe macchiato, cafe americano i cappuccino. Kawa do ekspresu automatycznego pozwoli Ci również przyrządzić caffe latte, caffe latte macchiato, a w bardziej zaawansowanych modelach także espresso doppio i espresso lungo.
Jaka kawa do ekspresu automatycznego będzie najlepsza?
Dobra kawa do ekspresu automatycznego powinna być szczególnie wyrazista, ponieważ urządzenie nie zawsze jest w stanie oddać najbardziej subtelne nuty aromatyczne i smakowe. Wysokiej klasy sprzęt jest zwykle wyposażony w młynki montowane fabrycznie. To sprawia, że kawy ziarniste do tego typu urządzeń muszą charakteryzować się pewnymi specyficznymi właściwościami wpływającymi na jakość przemiału.
To, jaka kawa do ekspresu automatycznego sprawdzi się najlepiej w danym urządzeniu, zależy w dużej mierze od tego, czy preferujesz kawy mleczne, czy espresso. Niewątpliwym atutem modeli automatycznych jest możliwość swobodnego wyboru między kawą mieloną a ziarnistą. Zmielona kilka minut przed zaparzeniem, najlepiej świeżo palona kawa ziarnista do ekspresu automatycznego to gwarancja silnego, bogatego smaku i aromatu.
W większości urządzeń użytkownik nie ma wpływu na dozowanie i wagę kawy, czas czy temperaturę parzenia. Ze względu na owe ograniczenia kawa do ekspresu automatycznego powinna być szczególnie wysokiej jakości – w modelu automatycznym nie ma miejsca na zmiany, poprawki czy eksperymenty w sposobie parzenia czarnego naparu. Najlepiej, aby nie cechowała się zbyt wysoką kwasowością.
To czasem oznacza konieczność rezygnacji z kaw z wyraźnymi nutami smakowymi owoców jagodowych, pestkowych czy cytrusowych. Jeśli zatem lubisz np. kawy kenijskie czy etiopskie, które cechują się dużą kwasowością, zadbaj o bardzo precyzyjne zmielenie ziaren. Im drobniej zmielona jest kawa, tym parzy się mocniej.