HERBATY ZIELONE

( ilość produktów: 64 )

W asortymencie sklepu Kawa365.pl znajdziesz bogatą gamę doskonałej jakości herbat zielonych od sprawdzonych producentów. Produkty zachwycą Cię delikatnym, charakterystycznym smakiem i zauroczą subtelnym aromatem. Aby móc cieszyć się w pełni ich walorami smakowo-zapachowymi oraz działaniem, należy je odpowiednio zaparzyć.

Jak zaparzyć herbatę zieloną?

Herbata zielona nie lubi wrzątku. Zalanie jej zbyt gorącą wodą powoduje zwiększone uwalnianie garbników, czego efektem jest nadmierna goryczka i hamowanie działania kofeiny. Ponadto woda o temperaturze wyższej niż 90 stopni Celsjusza może negatywnie wpłynąć na jej właściwości prozdrowotne.

Dlatego herbaty zielone zaparzaj w temperaturze około 80 stopni.

Czas parzenia herbacianego suszu zależy od odmiany naparu. Waha się od ekspresowego, wynoszącego nawet 1 minutę, jak w przypadku hojichy, do nawet 4 minut dla herbaty banchy. Czas zaparzania wpływa na smak napoju. Zbyt długi skutkuje nieprzyjemną goryczką, a za krótki – mdławym, zbyt wodnistym naparem. Pamiętaj, aby po zaparzeniu usunąć z filiżanki liście albo torebkę z herbatą.

Zielona herbata w saszetkach lub liściach pozwala na przygotowanie kilku porcji pysznego naparu. Wiedz jednak, że z każdym kolejnym zaparzaniem napój traci część swych nut smakowych i właściwości. Dlatego najlepiej poprzestać na dwóch parzeniach.

Czy herbata zielona jest zdrowa?

Herbata zielona jest uznawana za jeden z najzdrowszych naparów na świecie. Już w starożytności zyskała reputację cudownego lekarstwa i płynnego źródła zdrowia i młodości. Jest bogata w witaminy A, B, B2, C, E i K, a także aminokwasy i silne przeciwutleniacze. Zielona herbata liściasta zawiera też liczne mikroelementy, takie jak fluor, mangan, cynk, potas i wapń.

Zalety picia herbaty zielonej

Dzięki związkom polifenolowym herbata zielona działa antyoksydacyjnie. Regularne picie naparu z suszu zielonej herbaty wspiera profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych i pomaga zredukować ryzyko wystąpienia udaru, zawału serca i nadciśnienia. Zawarte w naparze katechiny i polifenole wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a flawonole działają przeciwmiażdżycowo.

Zielona herbata pomaga obniżyć poziom cukru, zmniejszyć ryzyko demencji i poprawić redukcję tkanki tłuszczowej. Wspiera metabolizm wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest też polecana osobom dbającym o utrzymanie zdrowej i szczupłej sylwetki. Dzięki zawartości teiny picie herbaty zielonej może pobudzać tak samo mocno, jak kawa. Napój skutecznie niweluje senność i poprawia koncentrację. Jeśli chcesz uzyskać efekt pobudzający, parz ją krótko – maksymalnie 2-3 minuty. Dłuższe parzenie sprawia natomiast, że napój zyskuje właściwości uspokajające i relaksujące.

pixel