Kawa zbożowa

( ilość produktów: 18 )

Lubisz smak kawy, ale z różnych przyczyn nie możesz lub nie chcesz pić naturalnej kawy z kofeiną? Kawa zbożowa sprawdzi się doskonale jako smaczna i zdrowa alternatywa dla czarnego naparu. To esencja z prażonych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Jej smak jest często urozmaicany różnymi dodatkami, takimi jak przyprawy korzenne, burak cukrowy czy cykoria.

Kawa zbożowa może być prażona z rozmaitych mieszanek zbożowych, co przekłada się na bogactwo aromatów i smaków. Możesz ją ponadto dosładzać, przyrządzać ze śmietanką albo mlekiem. Podawaj ją jako gorący napar w chłodne zimowe wieczory, a także kawę mrożoną w upalne dni.

W asortymencie sklepu Kawa365.pl znajdziesz bogatą gamę kaw zbożowych od polecanych producentów. Kawy Alce Nero, Nestle oraz innych sprawdzonych marek to gwarancja wysokiej jakości i doskonałego smaku, którym możesz cieszyć się każdego dnia.

Najważniejsze właściwości kawy zbożowej

Naturalna zbożowa kawa bez kofeiny nie zawiera barwników ani konserwantów. W jej składzie nie znajdziesz też kofeiny, co sprawia, że jej picie nie wpływa na zmianę ciśnienia. Z tej przyczyny jest wskazana dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Nie działa pobudzająco, przez co można ją spożywać przed snem. Stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspiera pracę jelit i zmniejsza uczucie głodu.

Kawa zbożowa zawiera wartościowe składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, żelazo, cynk, potas i fosfor. Dzięki polifenolom wykazuje działanie antyoksydacyjne. Ponadto wspomaga wydzielanie żółci i łagodzi podrażnienia śluzówki układu pokarmowego, wspiera prawidłową pracę układu nerwowego oraz obniża poziom złego cholesterolu. Łagodnie pobudza dzięki zawartości węglowodanów. Kawy zbożowe z dodatkiem cykorii mają w składzie inulinę, co wpływa na ich właściwości probiotyczne.

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Brak kofeiny i dobroczynne właściwości sprawiają, że z walorów kawy zbożowej mogą korzystać nawet małe dzieci, osoby starsze, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Kawa ekologiczna ze zbóż może być też spożywana przez osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego oraz te, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić normalnej kawy.

Napój ma pozytywny wpływ na zdrowie. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy kofeinowej nie uzależnia, jak również nie utrudnia wchłaniania cennych soli mineralnych, takich jak magnez i żelazo. Kawa przygotowana z dodatkiem mleka zwiększa dodatkowo przyswajalność magnezu i białka przez organizm.

      pixel