Kawa bezkofeinowa
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów, uwielbiany przez miliony konsumentów na całym świecie. Mimo wielu pożytecznych właściwości, nadmierne spożycie czarnego naparu może wywołać niepożądane skutki uboczne, zwłaszcza u osób szczególnie wrażliwych na zawartą w nim kofeinę.
Jakie właściwości ma kawa bezkofeinowa?
Kofeina zawarta w tradycyjnej kawie uzależnia, a jej nadmierne spożycie wiąże się z potencjalnym ryzykiem np. dla zdrowia serca. Dlatego osoby cierpiące z powodu wysokiego ciśnienia, bezsenności albo stanów lękowych, chętnie sięgają po kawy bezkofeinowe. Dodatkowo mają one wiele cennych właściwości. Kawa bez kofeiny jest źródłem wartościowych składników, takich jak magnez, potas, sód, białko oraz żelazo. Jest bogata w witaminy B2 i B3 oraz antyoksydanty. Jedna filiżanka tego naparu dostarcza 4,8% zalecanego dziennego spożycia potasu, 2,4% magnezu i 2,5% witaminy B3.
Czy kawa bez kofeiny jest zdrowa?
Dzięki zawartości cennych składników odżywczych kawa bezkofeinowa wykazuje dobroczynne właściwości zdrowotne. Badania wykazały, że jej spożycie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby, prostaty, odbytnicy, skóry i jamy ustnej. Zawarte w kawie składniki mają pozytywny wpływ na metabolizm glukozy, co redukuje ryzyko cukrzycy.
Kawa mielona bezkofeinowa może też minimalizować osłabienie umysłowe związane z wiekiem. Napój jest bogaty w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami, czego efektem jest zachowanie młodości na dłużej. Dowiedziono ponadto, że kawa bezkofeinowa ma pozytywny wpływ na neurony w mózgu, dzięki czemu może pomóc w zapobieganiu chorobom Parkinsona i Alzheimera. Warto też podkreślić, że kawa ziarnista bezkofeinowa nie zawiera kalorii. Z tej przyczyny może być spożywana przez osoby na diecie, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Dla kogo kawa bezkofeinowa będzie najlepszym wyborem?
W jaki sposób uzyskuje się kawę bezkofeinową? Jest to możliwe dzięki specjalnemu procesowi usuwania kofeiny z ziaren kawy. Podczas tego procesu wypłukuje się niemal całą kofeinę z kawy, nie zostaje ona jednak całkowicie jej pozbawiona. Zgodnie z prawem europejskim powinna ona zawierać maksymalnie 0,1% kofeiny w palonych ziarnach i do 0,3% w kawie rozpuszczalnej. Osoby szczególnie wrażliwe nie powinny zatem przesadzać z ilością wypitych filiżanek – optymalna ilość to około 3 filiżanek dziennie, czyli znacznie więcej niż w przypadku tradycyjnej kawy.
Napar bezkofeinowy to polecany wybór dla osób z nietolerancją kofeiny, cierpiących na choroby nerek i serca, bezsenność oraz problemy żołądkowo-jelitowe. Może być spożywany także przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Jest polecany dla osób chcących ograniczyć kofeinę i stosujących specjalne diety.
Zobacz również pozostałe rodzaje kaw dostępnych w naszym asortymencie. Kawy Kimbo, ziarniste, mielone i w kapsułkach pozwolą Ci cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem tego wyjątkowego napoju.