Goppion Caffe
Goppion Caffè to włoska palarnia kawy z ponad stuletnią tradycją. Firmą zarządza już piąte pokolenie rodziny, kontynuując tradycję wypalania najwyższej jakości ziaren kawy.
Wielka miłość do kawy zaczęła się w 1859 r. na głównym placu małego miasteczka Lughignano we Włoszech. Luigi Goppion był młodym mężczyzną, który marzył o dalekiej podróży.. Pewnego dnia coś stało się dla niego się jasne: przed oczami zobaczył prażone, aromatyczne ziarna kawy. I widział, jak jego miasto budzi się w towarzystwie tak intensywnego aromatu. Na głównym placu swojego miasteczka otworzył więc kawiarnię, która była również pocztą i warzywniakiem. Zaczął opiekać ziarna kawy na żelaznej patelni nad płomieniami w kominku.
Miejsce to szybko stało się sercem miasta. Do Luigiego dołączył jego syn Pietro, a nieco później jego wnukowie Angelo, Giuseppe, Luigi, Giovanni, Olivo i Ottorino. W kawiarni założono laboratorium sklepowe. Wraz z wybuchem II wojny światowej Angelo i Giovanni zostali wysłani do Etiopii. Po powrocie do Treviso w 1948 r. kupili Torrefazione Trevigiana Caffè i natychmiast dodali do nazwy „Fratelli Goppion”. W tym samym okresie Ottorino i Olivo wyjechali do Wenezueli i w Caracas założyli małą firmę palącą kawę „Cafè San Antonio - Hermanos Goppion”.
Wiele lat później znak „Fratteli Goppion Industria del Caffè” reprezentuje historię i powołanie trzech pokoleń – pasję i miłość do palenia kawy.
Obecnie Goppion Caffè to nowoczesna firma o solidnej pozycji na rynku. Goppion Caffè jest spółką zarządzaną przez rodzinę. Spółką kieruje już piąte pokolenie Goppion.
Mimo zmian, które zaszły przez lata wartości firmy pozostają takie same jak Luigiego: ambicja, praca, zdrowy rozsądek oraz dbałość o najwyższej jakości produkcję kawy.