Kawa Mauro - ziarnista, mielona
Caffé Mauro zapewnia mieszanki kaw o bardzo wysokiej jakości. Firma importuje kawę z Brazylii, Afryki, Ameryki Środkowej i Azji. Pasja do kawy sprawia, że Caffé Mauro kontroluje każdy etap po zakupie ziaren: od prażenia, przez skład wybranych mieszanek, aż po ich pakowanie.
Caffe Mauro wzięło swój początek w działalności Demetrio Mauro. Urodzony w 1905 roku w Reggio di Calabria, miał zaledwie 10 lat, gdy zaczął pracować jako chłopiec pokładowy na statkach w pobliskiej Cieśninie Mesyńskiej. Od najmłodszych lat marzył o założeniu własnej, dobrze prosperującej firmy. W 1930 roku, dzięki wielu wyrzeczeniom, Demetrio kupił swój pierwszy jacht o nazwie "Salvatore Padre", by w 1936 roku z powodzeniem przenieść swoją działalność do Afryki. Tam założył biuro podróży. Wydarzenia II wojny światowej zmusiły go jednak do rozpoczęcia przygody z biznesem od początku. Tym razem postawił na nową, wielką pasję: kawę.
Początki marki Caffé Mauro
Kiedy w 1949 roku Mauro zakładał w Kalabrii firmę Caffè Mauro, posiadał jedynie niewielką maszynę do palenia kawy o pojemności 20 kg. Dzięki swojej wytrwałości w 1958 roku otworzył nową fabrykę o powierzchni 10 000 mkw. Dwa lata później zamówień było już tak dużo, że konieczne było rozszerzenie powierzchni do 15 000 mkw.
Kawy Mauro - sukces na całym świecie
W latach 60. Caffé Mauro znajdowała się na półkach głównych sklepów spożywczych i była dostępna w supermarketach, docierając do domów Włochów dzięki jakości produktów oraz innowacyjnej kampanii komunikacyjnej. W czasach, gdy nikt nie mówił o marketingu, opakowania jej pierwszych produktów zwracały szczególną uwagę. To właśnie one przyczyniły się do tego, że Caffé Mauro jest znane i lubiane na całym świecie. Obecnie fabryka zajmuje 37 000 mkw, stanowiąc jeden z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych w Europie.