Etno Cafe - kawa ziarnista
Etno Cafe to rzemieślnicza palarnia kawy z Wrocławia. Ta historia palenia kawy rozpoczęła się od międzynarodowej przyjaźni.
Wszystko zaczęło się od znajomości, a następnie przyjaźni z Etiopczykiem, który przyjechał do Polski jako doktorant i pracownik Uniwersytetu Jagiellońskiego. Znajomość właścicieli Etno Cafe rozwijała się przy kawie, którą Natnael Hamda przywoził ze swoich rodzinnych stron, z rodzinnej plantacji. Na oczach założycieli marki rytualnie zamieniał ziarna czystej Arabiki z Wyżyny Abisyńskiej w niezwykły napar. Wielogodzinne rozmowy przy kawie wydały plon - pierwszą polsko-etiopską spółkę, która sprowadza zielone ziarna kawy do Polski. Etno Cafe powstało więc dzięki przyjaźni i miłości do kawy.
Właściciele marki chcieli podzielić się niezwykłym smakiem świeżo palonej kawy z szerszym gronem smakoszy. Zaczęli więc ją wypalać we własnej palarni. Są otwarci na nowe aromaty i smaki. Poszukują tych wyjątkowych i szczególnych w ziarnach z Etiopii, ale również z Brazylii i Kolumbii.
Kawa Etno Cafe wypalana jest w dwóch odsłonach: dla miłośników tradycyjnych metod parzenia i Wroasters, wysokojakościowe ziarna dedykowane metodom alternatywnym. Właściciele marki poszli krok dalej w temacie kawy. Stworzyli pierwszy w Polsce browar kawowy, gdzie rozlewają Cold Brew Coffee, zarówno w wersji klasycznej, jak i smakowej (pomarańcza).
Aktualnie świeżo palona kawa Etno Cafe podawana jest w 14 kawiarniach w Polsce, m.in. we Wrocławiu, Warszawie, Poznaniu, Szczecinie i Lesznie. Dostępna jest również w sklepach, wnosząc do codzienności odbiorców nowe smaki i aromaty.