Bontadi
Bontadi jest najstarszą palarnią kawą we Włoszech. Sekret palenia tej rzemieślniczej kawy o bardzo wysokiej jakości przekazywany jest niezmiennie z ojca na syna od 1790 roku.
Tajemnica palenia kawy Bontadi
Dla Bontadi palenie kawy to pasja, miłość i poświęcenie. Wytwarzanie kawy wiąże się z wyborem najlepszego surowca, umiejętnym przetwarzaniem go, tak by w gotowym produkcie osiągnąć idealne połączenie smaku i aromatu.
Takie podejście do przygotowania mieszanek kaw zapoczątkował Carlo Bontadi, który w 1790 rozpoczął sprzedaż niepalonej kawy. Jego Klienci kupowali ją i prażyli w piecach, podobnie jak kawę jęczmienną. Sto lat później jego wnuk - Oddone Bontadi prażył kawę dla Klientów z wykorzystaniem napędzanego ręcznie urządzenia o wydajności 5 kg kawy w jednej sesji palenia. W 1930 Leo Bontadi po raz pierwszy użył sprzętu zasilanego elektrycznie. To pozwoliło mu prażyć jednorazowo 30 kg kawy.
Od 1954 roku firmą zarządza Remo Bontadi. Po przejęciu firmy, Remo rozbudował i unowocześnił fabrykę, osiągając produkcję 500 kilogramów kawy palonej na godzinę. Jego bogate doświadczenie oraz ciągłe badania jakości pozwalają na tworzenie najlepszych mieszanek dla najbardziej wymagających Klientów.
Kawa Bontadi - najlepsza jakość ziaren
Kawa pozyskiwana jest z najlepszych, sprawdzonych plantacji na świecie. Remo osobiście nadzoruje główne etapy prażenia kawy. Wykorzystuje przy tym tajemnice, czerpane z doświadczeń swoich przodków. Efektem tego jest kawa o niepowtarzalnym aromacie i wyjątkowym smaku.
W palarni kawy Bontadi nawet dystrybucja jest rzemieślnicza. Produkt jest dystrybuowany za pośrednictwem wewnętrznej sieci firmowej własnymi pojazdami. Palarnia zapewnia regularne dostawy, w terminach uzgodnionych z klientami, aby kawa mogła zachować swoje właściwości.