Kawa do ekspresu przelewowego
Filiżanka pysznej, aromatycznej kawy to idealne rozpoczęcie każdego poranka albo relaksujące zakończenie aktywnego dnia. Ten czarny napar pobudza, dodaje energii i motywuje do działania. Jego działanie w dużej mierze zależy od sposobu przyrządzania.
Czy kawa z ekspresu przelewowego jest zdrowa?
Przygotowanie kawy za pomocą ekspresu przelewowego (dzbankowego) jest bardzo łatwe. Urządzenie podgrzewa wodę, która ulega skropleniu, a następnie przelewa się przez świeżo zmieloną kawę do dzbanka. W ekspresach przelewowych stosuje się filtry papierowe, dzięki czemu do napoju nie przedostają się związki rozpuszczalne w tłuszczu, takie jak kafesol czy kaweol. Działają one przeciwnowotworowo, ale jednocześnie podnoszą poziom cholesterolu we krwi.
Nie wykazano, aby kawy pod metody przelewowe różniły się znacząco pod względem zdrowotnym czy smakowym od innych rodzajów kaw i metod parzenia. Wykazują one zatem takie same dobroczynne właściwości jak inne czarne napary. Kawa ziarnista do ekspresu przelewowego pomaga obniżać poziom stresu, stymuluje mózg i podnosi poziom dopaminy i serotoniny, czyli substancji odpowiedzialnych za dobre samopoczucie.
Ponadto napój ten poprawia krążenie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i polepsza przemianę materii. Ziarna kawy do ekspresu przelewowego zawierają ponad 1000 łatwo przyswajalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki odpowiadające za procesy starzenia.
Jak wybrać kawę do ekspresu przelewowego?
W asortymencie sklepu Kawa365.pl czeka na Ciebie bogata gama doskonałej jakości kaw od renomowanych producentów. Kawa Lavazza, Dallmayr, Illy, Costa Coffe to zaledwie część z rozbudowanej oferty pysznych i aromatycznych naparów, które umilą Ci każdy dzień. Jakie kawy do ekspresu przelewowego są najlepsze?
W ekspresach dzbankowych najlepiej sprawdzają się kawy jasno palone. Ten profil palenia pozwala podbić to, co w danej kawie najciekawsze, np. kwiatowy aromat, subtelną kwasowość albo owocowy posmak. Szczególnie polecane są kawy jednorodne, tzw. single jakości speciality. To kawy pochodzące z jednego obszaru w danym państwie, a często z jednej plantacji, co daje pewność najlepszego wyczuwania smaku charakterystycznego dla danego gatunku.
Ich atutem jest delikatny, łagodny smak z wyczuwalnymi nutami, np. wiśni, porzeczki, karmelu czy czekolady, w zależności od rodzaju ziarna i jego pochodzenia. Zwykle kawa mielona do ekspresu przelewowego z konkretnego obszaru wyróżnia się charakterystycznym smakiem i aromatem. Na przykład, kawy z Afryki najczęściej cechują się bardziej intensywnym posmakiem owoców cytrusowych, z kolei kawy z Ameryki Południowej wyróżniają się większą słodyczą.